Ešte skôr ako začnem písať, chcem podotknúť, že nie som odborník vo svete kávy. Každým dňom sa niečo nové naučím, testujem a skúšam rôzne odrody. Napriek tomu články, ktoré budem písať, budú z odbornej literatúry alebo schválené skúsenými baristami.
Každý milovník kávy sa určite stretol s pojmami Arabica a Robusta. Na svete existuje viac ako 100 odrôd, ale kto sa aspoň trochu venuje káve, nemôže ignorovať dva ekonomicky najdôležitejšie a najbežnejšie typy kávy akým sú Arabica a Robusta. Ale v čom sa líšia?
Arabica
Arabica je pestovaná vo vyššej nadmorskej výške a tvorí cca 75% svetovej produkcie kávy. V porovnaní s Robustou je menej horká a obsahuje menej kofeínu a kyseliny chlórogénovej, čo z nej robí lepšie stráviteľnú pre náš žaľúdok než Robusta. Práve Arabica je náročnejšia na pestovanie, keďže prvú úrodu poskytne až po 4 až 6 rokoch od vysadenia. Chuť je viac menej kyselo sfarbená, a spozorovať v nej ovocné, orieškové a čokoládové tóny. Pri spracovaní plodov sa využívajú finančne a časovo náročnejšie metódy, preto je káva drahšia ako druhá spomínaná.
Robusta
Typické pre Robustu sú zemité tóny a mierne väčšia horkosť. Pestovanie tejto odrody je jendoduchšie, kedže rastie v nižšie položených pásmach. Chuť Robusty je tak povediac fádnejšia, čo spôsobuje aj nižšiu predajnú cenu. Robusta sa nachádza v instantnej káve a taktiež sa primiešava spolu s Arabikou do espresso zmesí, ktoré obľubujú na Juhu Talianska a vo Východnej Európe. Káva Robusta má nižší obsah oleja, čo vedie k dlhšie trvajúcej creme a obsahuje dvojnásobné množstvo kofeínu, v porovnaní s Arabicou.
Zdroj: JAMES HOFFMANN – THE WORLD ATLAS OF COFFEE