4 FAKTY, KTORÉ STE O ŠAMPANSKOM NEVEDELI

4 FAKTY, KTORÉ STE O ŠAMPANSKOM NEVEDELI

1) REGIÓN CHAMPAGNE VO FRANCÚZSKU JE CHRÁNENOU OBLASŤOU UNESCO

Región Champagne vo Francúzsku je chránená oblasť UNESCO, známa aj ako miesto svetového dedičstva. To znamená, že Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru uznala oblasť Champagne za miesto “výnimočnej univerzálnej hodnoty”. Moet & Chandon pivnice na Avenue de Champagne v Épernay vo Francúzsku, rovnako ako záhrady značky a recepčná oblasť na Orangerie na Avenue de Champagne patria medzi zapísané nehnuteľnosti ktoré posilňujú pozíciu šampanského.

2) ŠAMPANSKÉ A PROSECCO NEZDIEĽAJÚ ROVNAKÉ ODRODY HROZNA

Väčšina z nás si uvedomuje, že existuje rozdiel medzi šampanským a proseccom, ale asi by sme nevedeli povedať aký to je rozdiel. V skutočnosti má šampanské a prosecco veľmi málo spoločného, ​​okrem toho, že obe sú šumivé. Šampanské sa vyrába z hrozna Chardonnay, Pinot noir a Meunier (prirodzene v Champagne vo Francúzsku), zatiaľ čo prosecco sa vyrába z hrozna Glera v regióne Veneto v Taliansku. Tieto dva nápoje sa okrem iného odlišujú aj arómou, zatiaľ čo v šampanskom možno cítiť chuť pečeného jablka, mandlí, citrusov a broskyne, v proseccu náznaky hrušky, zeleného jablka a melónového medu.

3) ČO ZNAMENÁ SKRATKA NV NA FĽAŠI ŠAMPANSKÉHO?

Ak ste sa niekedy dívali na fľašu šampanského a snažili ste sa dekódovať nápis NV na štítku (Non Vegan? Neutral Vibe?), Je čas odhaliť tajomstvo. NV znamená Non-Vintage, čo znamená, že hrozno používané vo výrobe pochádza z rôznych rokov. Tým sa zachová konzistencia šampanského. Šampanské Vintage sa naopak vyrába z hrozna pochádzajúceho z konkrétnych rokov a starne minimálne tri roky. V Champagne existujú minimálne zákonné požiadavky na starnutie na kaloch (vo fľaši). Právna požiadavka pre Non-Vintage je 15 mesiacov, a Vintage je 30 mesiacov. Moët & Chandon Non-Vintage vzniká minimálne 2 roky a Vintage približne 7 rokov.

4) MÔŽEME PIŤ ŠAMPANSKÉ S ĽADOM?

Jedným z hlavných pravidiel šampanského je, že by malo byť chladené (z tohto dôvodu správny pijan drží pohár za stopku), ale nemalo by byť ľadové. Je to ťažké hlavne počas horúcich letných dní, kedy chceme  piť čo najchladnešie drinky. Z toho dôvodu Moët vyriešil tento problém vytvorením novej verzie šampanského, ktorá sa má podávať s ľadom. Moët Ice Imperial bol špeciálne vytvorený na to, aby ste si ho mohli vychutnať s ľadom a nechať ho chladiť dlhšie bez straty akejkoľvek chuti. Moët vytvoril taktiež  Moët Ice Impérial Rosé. Jeden malý krok pre človeka, ale jeden obrovský skok pre pijanov šampanského.

 

Share:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *